Jedná se o druhý ročník F3L-kové soutěže (mezinárodní kategorie termických větroňů) pořádané naším klubem. V říjnu si už počasí na soutěž dvoumetrovek moc nelze vybrat, musí se brát co přijde, to platilo přesně pro naší soutěž. Předpověď počasí nebyla příznivá, hlavně kvůli silnému větru, který měl mít sílu 6-7m/s a v nárazech 12m/s. Dle pravidel F3L lze létat do větru 8m/s. Nezbytnou součástí této soutěže byl tak anemometr. I přes tuto nevlídnou předpověď počasí. Přijelo zalétat 18 soutěžících z nichž bylo sedm juniorů. Velký počet soutěžících bylo z Heřmanova městce devět.

Letos se soutěž odlétala poprvé na louce u obce Bílek při hlavní silnici směr Chotěboř - Ždírec n/D, kvůli západnímu směru větru ideální volba, dost prostoru pro všechny zúčastněné a hlavně pro naší mládež. Létalo se na pěti startovištích, po čtyřech skupinách. Odlétala se čtyři kola. Poslední skupiny tohoto kola. Létalo se na hraně 8m/s, bohužel ke konci čtvrtého kola ještě vítr sílil, proto jsme byli nuceni rozhodnout a finálové lety zrušit. Můj veliký obdiv patří všem soutěžícím za to, že přijeli a nezalekli se větru. Též pěkně se s větrem vypořádala i naše F3L-ková mládež. Soutěžní lety probíhaly téměř podobně, po opatrném startu do pěkných výšek, pak odstát nebo s traverzem držet větroň proti větru, přitom hledat proudy vzduchu s termickými bublinami, které pomáhaly udržet modely do plných letových časů, pak následovalo přistání, což už byl vetší problém. Nejvíce pro ty, kteří si s modely zalétli a proti větru se už nedokázali vrátit zpět k přistávacímu bodu. Ale i tak bylo dost pilotů, kteří si s přistáním, velice dobře poradili.

Po odlétání čtvrtého kola a zrušení finále, kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám, byly spočítány výsledky, vyhlášeni výherců v obou kategoriích. Ti si s sebou odvezli na památku poháry, diplomy a věcné ceny. 

V juniorech na prvním místě se umístil Ondřej Chytil, na druhém místě Pavel Šrámek a třetí byl Martin Burda. V seniorské kategorii zvítězil Libor Pechan, druhý Martin Chytil a třetí pak Petr Klusáček. Moc bych chtěl poděkovat našim klukům za obětavou pomoc s organizací soutěže a hlavně za měření., soutěž měla tak díky nim hladký průběh. Též poděkování soutěžícím za hojnou účast a pohodovou atmosféru smile

 
pdf

F3L Chotěboř 7.10.2023

Velikost: 365.62 kb
Počet zobrazení : 83